Huspriser 1995-2005 enl. SCB

Huspriser 1995-2005 enl. SCB

Som vi ser av den här grafen har priserna på småhus stigit brant i hela landet de sanaste 10åren. I Stockholm har utvecklingen varit ännu mer dramatisk. Den som köpte ett hus för en miljon 1995 kunde förra året sälja det för 2,5 miljoner. Att köpa hus har visat sig vara den bästa investeringen man har kunnat göra. Därför är det förvånande när Villaägare och politiker talar om räntor och amorteringar som en utgiftspost för villaägarna. Dessa bör ju, i ljuset av den lukrativa affär som de gör, ses som en investering. Om jag pensionssparar för 10 000 i månaden så ses det ju knappast som en utgift eller hur- jag får ju tillbaka pengarna med råge!

Frågan är alltså huruvida husägare har så stora kostnader som Villaägarnas föreinig påstår. Om vi ser på utgifterna för ett typhus i Sverige idag på ungeför 144 m2, taxerat till 960 000 kronor, så inser man snart att kostandera är försvinnande små, ungefär 3400 i månaden, inklusive fastighetsskatten.

Detta kan ses i jämförelse med vad det kostar att bo i en 3:a på 76 m2, alltå en hälften så stor lägenhet, i en förort till Stockholm. Här landar hyran på 5700 kronor i månaden.

Min fråga är: Hur har de mage att klaga?

Publicerad torsdag, augusti 10th, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?