Muhammedkarikatyrerna (bättre sent än aldrig)

Att jag inte yttrade mig om Muhammedkarikatyrerna beror på att jag fann frågan oerhört okontroversiell. Det är självklart att Jyllandsposten hade rätt att publicera bilderna. Det är självklart att bilderna inte borde ha blivit publicerade. Det är självklart att EU-lagstiftningen är dubbelmoralisk när den förbjuder hets mot folkgrupp och (i vissa länder) förnekelse av förintelsen men inte religiös satir. Det är också självklart att detta inte betyder att vi ska förbjuda satir, oavsett om den är religiös eller ej.

Ronald Dworkin, liberal filosof och professor i juridik och rättsfilosofi vid New York University utvecklar ett resonemang som öppnar dörrar som borde vara vidöppna i en artikel i The New York Review of Books.

Artikeln ”The Right to Ridicule” http://www.nybooks.com/articles/18811

Publicerad onsdag, maj 31st, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?