Islam får en Björnkram

I dagens New York Times rapporteras det att EU beslutat att införa ett vapenembargo mot Uzbekistan och dess avskydde president Islam A. Karimov sedan han förvägrat en oberoende undersökning av vad som skedde under en demonstration i Andijan den trettonde maj i år, då militär sköt skarpt mot civila. Vittnen påstår att upp till 800 människor massakrerades av militären, Uzbekiska källor påstår att endast 187 människor omkom och att de flesta var militanta islamister.

Att EU sätter ned foten och stryper tillgången på vapen till en av USAs närmsta allierade i regionen är förstås både anmärkningsvärt och riktigt. Problemet är att konsekvenserna av detta handlande driver Uzbekistan allt längre in i Moskvas famn. Redan idag, skriver New York Times, är Uzbekiska vapen till större del sådana som tillverkas i Ryssland och Kina. Karimov kommer dessvärre inte att ha några problem att skaffa sig nya vapen från dessa länder. 

"There are no restrictions on weapons supplies to Uzbekistan," säger Sergei B. Ivanov, Rysslands försvarsminister angående hans regerings attityd till Karimovs stämpling i de Europeiska salongerna som skurk. Vidare menar han att "We will continue to develop further relations with Uzbekistan”.

Tydligare än så kan det inte sägas. Där EU kritiserar diktaturer, finner de snart värme och hjälp i form av ryska björnkramar. 

http://www.nytimes.com/2005/10/04/international/europe/04uzbek.html

Publicerad tisdag, oktober 4th, 2005 i Allmänt.

Vad tycker du?