Japan och dess revisionister

New York Times rapporterar idag (1/10) att en domstol i Japan förklarat att premiärminister Junichiro Koizumis besök vid den omstridda helgedomen Yasukuni, där bland annat krigsförbrytare hyllas. Att väst inte har reagerat tidigare eller mer kraftfullt mot denna ceremoni är förvånande, precis som det är upprörande att det överhuvudtaget är politiskt möjligt att göra något sådant i Japan idag.

Yasukuni-helgedomen har även ett museum och en informationsavdelning som har för avsikt att förfalska historien kring de brott Japan utsatte civila asiater från de länder som ockuperades under Andra världskriget. Bland annat så förnekas det att japaner utnyttjade koreanska kvinnor i militärbordeller under ockupationen av Kina och att folkmord överhuvudtaget begicks i Kina. 

En av de krigsförbrytare som Koizumi hyllar är Hideki Tojo, Japans ÖB och tillika diktator under andra världskriget. Tojo, som gick under smeknamnet ”rakbladet” anses vara direkt skyldig till folkmord på ca 10 miljoner kineser, koreaner, filippiner och indoneser. Han var också ytterst ansvarig för att godkänna många av de experiment med biologiska vapen som utfördes på kinesiska civila och krigsfångar.

Frågan är hur vi skulle ställa oss till om en tysk rikskansler varje år besökte en helgedom där Adolf  Hitler hyllades som nationell hjälte, där tyskarnas krigsbrott, massakrer och brott mot mänskligheten förnekades och relativiserades och som försvarade den politik som fördes ab Nazityskland. Jag tror att få skulle rycka på axlarna och se detta på ett så urskuldande sätt som man hittills betraktat Koizumis anmärkningsvärda beteende. 

Info om ”rakbladet”:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hideki_Tojo 

Info om Yasukuni- helgedomen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Yasukuni_Shrine

Publicerad lördag, oktober 1st, 2005 i Allmänt.

Vad tycker du?