Auktoritära Allianser

Idag inleddes den andra fasen av en gemensam militär övningsoperation mellan Kina och Ryssland. Det var en tydlig signal till världen i allmänhet och USA i synnerhet om att Asiens stormakter står enade mot Västs  intrång i deras hemisfär. Nyligen avslutade även ett möte i Shanghai där dessa stormakter tillsammans med ett antal andra asiatiska länder krävde ett definitivt slutdatum för USAs militära närvaro i Centralasien.

Den organisation som står bakom den senaste tidens politiska och militära styrkedemonstrationer kallas för ”The Shanghai Cooperation Organization” och omfattar sex stater som ordinarie medlemmar: Kazakstan, Kina, Kirgizistan, Ryssland, Uzbekistan och Tadjikistan. Dessa har haft långtgående militärt och politiskt samarbete med udden riktad mot amerikanskt inflytande i närregionen och mot islamitisk separatism. 

Indien, Iran, Mongoliet och Pakistan har status som observatörer, med framtida möjlighet att bli medlemmar. Skulle detta bli verklighet har vi en säkerhetsorganisation med en enorm regionell styrka i en ekonomiskt dynamisk region som inom ett decennium på allvar kan utmana USAs inflytande över den Östasiatiska kontinenten.

Fram tills idag har detta inflytande inte använts för att främja demokrati, mänskliga rättigheter eller ett öppet och tolerant samhälle. Faktum är att då USA offentligt kritiserade sin nära allierade i regionen, Islam Karimov, för massakern i Tasjkent i våras, så gick Kina en vecka senare och utlovade krediter och satsningar på infrastruktur. Mötet i Shanghai förra veckan ledde till att USAs militära närvaro i Uzbekistan är hotad.

På samma sätt har Kina lovat krediter och satsningar i infrastruktur till olika afrikanska stater, som Nigeria och Sudan, efter att dessa stater fått kalla handen av Västvärlden på grund av sina upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Kina vänder på varenda sten för att säkerställa en stabil tillgång till olja och energi till sin enorma  och ständigt växande industri. Men demokratiaspekten saknas alltid.

Jag tror att vi bör vara försiktiga i att hylla tillväxten och de ekonomiska framgångarna för Kina och inte glömma vad det är för regim vi egentligen uttalar oss om: det är en regim som är totalitär, som för en aggressiv utrikes- och ockupationspolitik, som tystar interna kritiker med brutala och inhumana metoder, som stöder diktaturer, som har kärnvapenmakt och som agerar extremt rationellt och målmedvetet mot att bli en internationell stormakt, både militärt och ekonomiskt.

Jag tror att även de som är kritiska mot USAs politiska inflytande i världen inte bör välkomna en utveckling som leder till att USA förlorar inflytande till Kina, för där USA har en ambivalent relation till diktaturer, där man kramar vissa men fördömer andra, så är Kinas inställning klar och tydlig: men kommer aldrig att offra en möjlighet att säkerställa oljeimporten för att ett land är en diktatur.

 

Glöm inte att de som hyllade Tredje Rikets ekonomiska under och framgångsrika expansionspolitik snart fick anledning att ångra sina ställningstaganden.

läs mer: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organization

 

http://www.fas.harvard.edu/~asiactr/haq/200204/0204a003.htm

 

http://www.nytimes.com/aponline/international/AP-China-Russia.html?pagewanted=all

Publicerad lördag, augusti 20th, 2005 i Allmänt.

Vad tycker du?