Folkpartiet, vad hände med liberalismen?

Jan Björklund, Folkpartiets slagkraftige talesman i skolfrågor, har gjort devisen ”att ställa krav är att bry sig” till ett så etablerat slagord att det nu under högerpopulistiska förtecken har exporterats till migrationspolitiken.


Hårdare tag har traditionellt associerats med konservativ politik, där man utgår från tanken att människor i alla åldrar är gemena rackare som bör tuktas till fromhet. 


Den traditionellt liberala synen har varit att människor är av naturen goda och att de kan, med hjälp och uppmuntran, överträffa sina egna och andras förväntningar om dem.


Vad hände med liberalismen? Var är försvararna av de liberala värderingarna idag? Vem vågar säga att skälet till att arbetarklassens barn i allt större utsträckning slås ut inte är att de inte har funnits tillräckligt med kommunikation eller resurser åt dessa missgynnade grupper? Vilka försvarar elevernas rättigheter att bli behandlade med den respekt individen förtjänar inför sina autonoma val?


Det är sorgligt att de enda genuina försvararna av en mycket fin politisk tradition i svensk politik nu har degenererat till populistiska högerspöken som bara kan ropa efter mer dicsiplin, hårdare straff, mer övervakning, fler poliser, polisiära befogenheter för militären och annat som i historien knappast förknippats med liberaler.

Publicerad tisdag, juli 12th, 2005 i Allmänt.

Vad tycker du?