Croneman har rätt

I DN kultur den 8/6, 1/6 och 25/5 har Johan Croneman gått till angrepp på mediaelitens skräpbloggare. Jag hade aldrig tidigare läst vare sig Virtanen, Skugge, eller Cavling. När jag nu gjort det kan jag inte annat än att instämma i Cronemans kritik.

 

 

Frågan är dock om Croneman har insett hur tragisk utvecklingen är. Det handlar inte bara om ett gäng narcissistiska ikoners utsvävningar i sina privata dagböcker och grundlösa påhopp på sina medmänniskor. Det handlar först och främst om deras publik, svenskarna. För det är dessa som läser dessa dagboksinlägg, lever sig in i kändisarnas vardag och vältrar sig i deras sågningar till höger och vänster.

 

 

Det handlar om ett nytt steg på den konstanta fördumningen av folket. Bloggarna, som skulle ha gett oss en upplysande, obunden och vitaliserande samhällsdebatt har nu i dagsläget kidnappats av mediaeliten. Och de har ett alt annat än upplysande uppdrag.

 

 

Men det är så folket vill ha det, resonerar Cavling i ett inlägg, ge folket vad folket vill ha! Väljer folket tomt skådespel framför saklig analys, så låt de slippa! Bakom en fasad av humanistisk liberalism döljer sig ett djupt förakt för demokratins perfektionistiska ideal i denna kvällstidingsekande retorik.

 

 I den demokratiska utopins kärna ligger idén om ett folk som är moget att bestämma självt över sitt öde. Men med makt följer ansvar för den mognad som förväntas av en. Den som vill motbevisa Platon och Burke bör börja göra det i sin egen bakgård. Och visa att man gjort sig förtänt av den makt våra förfäder slogs för att vi skulle få.

 

 

Publicerad torsdag, juni 9th, 2005 i Allmänt.

Vad tycker du?